‘Verlaat je eerste liefde niet!’

Enkele jaren geleden bezocht ik een kerk waar ik een jongeman ontmoette. Ik vroeg hem: "Hoeveel maanden ben je al christen?" Hij keek me met grote ogen aan, zeer verrast. Hij vroeg zich af hoe ik wist dat hij nog maar een paar maanden christen was. Hij antwoordde: "Drie maanden nu... maar hoe wist u dat ik nog maar een paar maanden christen ben? Bent u soms een profeet?" Ik zei: "Nee, ik ben geen profeet, maar ik zie een vuur in je ogen die ik niet zie bij de anderen in deze kerk." De trieste waarheid is dat we vandaag een kerk hebben waarin velen hun eerste liefde hebben verlaten. Het vuur is weg...

Wanneer mensen hun leven geven aan Jezus en vervuld raken met de Heilige Geest dan verandert alles!

 • Ze zijn enthousiast.
 • Ze zijn verliefd op Jezus.
 • Ze kunnen niet stoppen met het lezen van het Woord omdat ze meer willen weten over Jezus, en over wie God is.
 • Ze kunnen niet stoppen om anderen over Jezus te vertellen, en over wat ze zojuist hebben meegemaakt.
 • Ze hebben een honger naar God en ervaren hoe Hij tot Hem spreekt door Zijn Woord, door dromen en door anderen om hen heen.
 • Ze zijn echt een beetje gek in andermans ogen omdat ze echt VERLIEFD zijn!

Meestal worden ze dan lid  van een kerk. En na tien of vijftien jaar… wat dan?

 • De eerste liefde is weg
 • De honger is weg.
 • Ze horen God niet meer spreken, zoals Hij in het begin deed.
 • Ze vertellen anderen niet over Hem, zoals in het begin.
 • Ze lezen het Woord niet meer, zoals in het begin.
 • Het vuur is weg en voor velen komt het nooit meer terug.
 • Ze hebben de kerk nog niet verlaten, maar ze hebben wel hun eerste liefde verlaten.

Er is echter een oplossing! Het is mogelijk om deze eerste liefde gedurende je hele leven te houden. Al meer dan 24 jaar wandel ik in deze eerste liefde. Hoewel er moeilijke tijden zijn geweest en het soms moeilijk was om de eerste liefde te behouden, heb ik het gelukkig nooit verloren.

De oplossing

Jezus zegt in Openbaring 2 vers 4: “Maar Ik heb tegen u dat u uw eerste liefde hebt verlaten.” Herken jij je hierin? Als dat zo is, lees dan het volgende vers lezen waarin Hij het antwoord op dit probleem geeft: “Bedenk dan van welke hoogte u bent gevallen en bekeer u en doe de eerste werken. Maar zo niet, dan kom Ik spoedig bij u en zal uw kandelaar van zijn plaats wegnemen, als u zich niet bekeert.” Het antwoord is om je te bekeren en de werken te doen die je voorheen hebt gedaan. Want een nieuw-gelovige is zo enthousiast dat hij of zij niet kan stoppen mensen over Jezus te vertellen. Maar na verloop van tijd stoppen ze met het vertellen van mensen over Jezus. Ze stoppen met doen wat ze eerst deden, en dan begint het mis te gaan.

Zodra je stopt met je eerste daden, begin je je eerste liefde te verliezen. Maar de oplossing hiervoor is simpel: als je je bekeert en je weer gaat doen wat je eerst deed, zal die eerste liefde terugkomen!

Dit is wat ik moest doen… keer op keer! Zodra ik merkte dat de eerste liefde er niet meer was, deed ik er iets aan. Ik ging naar buiten om mensen over Jezus te vertellen. Zelfs als ik er geen zin in had. Of ik ging op zendingsreis. Toen ik dit deed, voelde ik die eerste liefde terugkomen. Ik zag wat Jezus deed en werd opnieuw enthousiast! Ik begon Hem weer meer te zoeken en God begon opnieuw grote dingen te doen! Ja, de eerste liefde was terug!

Het is belangrijk om onderdeel van een kerk of gemeenschap te zijn, maar dat is niet voldoende. Je zult ook het werk van het koninkrijk moeten doen om je eerste liefde te behouden.

“Mijn eten”, zegt Jezus in Johannes 4:34, “is om de wil te doen van Hem die Mij gezonden heeft en om Zijn werk af te maken.”  Je gaat dood als je niet eet. Ons voedsel is niet alleen om te luisteren naar een preek, maar om de wil van onze Vader te doen.

Torben Søndergaard

Dit thema komt ook terug in de film 7 Days’ Adventure with God. Je kunt deze anderhalf uur durende film hieronder bekijken (tip: zet de Nederlandse ondertiteling aan).

Heb je vragen naar aanleiding van dit verhaal? Neem contact op via het contactformulier.

DEEL DIT VERHAAL

Meer verhalen